5 επιπτώσεις της φτώχειας

Οι επιπτώσεις της φτώχειας μπορεί να γίνουν αισθητές σε κάθε επίπεδο της κοινωνίας και αγγίζουν σχεδόν κάθε πτυχή της ζωής. Ας εξετάσουμε τις πέντε μεγαλύτερες επιπτώσεις της φτώχειας, προκειμένου να κατανοήσουμε τη σοβαρότητα του προβλήματος!

 

1. Ο υποσιτισμός
Η πιο κοινή επίπτωση της φτώχειας είναι ο υποσιτισμός.

Ο υποσιτισμός παρατηρείται ιδιαίτερα στα παιδιά των φτωχών οικογενειών. Οι άνθρωποι που ζουν σε συνθήκες φτώχειας σπάνια έχουν πρόσβαση σε ιδιαίτερα θρεπτικά τρόφιμα. Ακόμη και αν έχουν πρόσβαση σε αυτά τα τρόφιμα, είναι απίθανο ότι θα είναι σε θέση να τα αγοράσουν. Οι υγιεινές τροφές είναι συνήθως οι πιο ακριβές! Ως εκ τούτου, μια οικογένεια με ένα πολύ μικρό προϋπολογισμό είναι πολύ πιο πιθανό να αγοράσει τρόφιμα που είναι λιγότερο θρεπτικά, απλώς και μόνο επειδή αυτά είναι το μόνα που μπορούν να αντέξουν οικονομικά.

Μερικές φορές οι άνθρωποι που ζουν στα όρια της φτώχειας υποσιτίζονται απλά επειδή δεν τρώνε την αναγκαία για τον οργανισμό τους ποσότητα τροφής. Για μερικούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, η ποιότητα των τροφίμων είναι μια πολυτέλεια. Ένα σύνολο 14,3 % των ανθρώπων στις αναπτυσσόμενες χώρες αντιμετωπίζουν την πείνα και περίπου το 25 % της υποσαχάριας Αφρικής υποσιτίζονται. Η κακή διατροφή προκαλεί το 45 % των θανάτων σε παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών. Ο υποσιτισμός μπορεί επίσης να οδηγήσει σε πολλά άλλα προβλήματα υγείας.

2. Η υγεία
Από τις πιο σοβαρές συνέπειες της φτώχειας είναι οι επιπτώσεις στην υγεία που είναι σχεδόν πάντα παρούσες στην καθημερινότητα.

Αυτό περιλαμβάνει τις επιπτώσεις από ασθένειες σχετικά με το προσδόκιμο ζωής στην ιατρική. Οι ασθένειες είναι πολύ συχνές σε άτομα που ζουν σε συνθήκες φτώχειας, επειδή δεν διαθέτουν τους πόρους για να διατηρηθεί ένα υγιές περιβάλλον διαβίωσης. Η διατροφή τους ίναι σχεδόν πάντα ελλιπής σε θρεπτικά τρόφιμα με αποτέλεσμα να μειώνεται η ικανότητα του σώματός τους να παλέψουν τις ασθένειες. Οι συνθήκες υγιεινής είναι συνήθως πολύ χαμηλά, αυξάνοντας την πιθανότητα να προσβληθούν από μια ασθένεια. Μερικές φορές αυτές οι ασθένειες μπορούν να είναι ήσσονος σημασίας, αλλά άλλες φορές μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή. Σε γενικές γραμμές, οι άνθρωποι που ζουν σε συνθήκες φτώχειας δεν μπορούν να αντέξουν χωρίς τα κατάλληλα φάρμακα για τη θεραπεία αυτών των ασθενειών.

Το προσδόκιμο ζωής και της παιδικής θνησιμότητας επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τη φτώχεια. Οι στατιστικές δείχνουν ότι το προσδόκιμο ζωής των φτωχών εθνών είναι μέχρι και 30 χρόνια κάτω από εκείνη των πλούσιων κρατών, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η παιδική θνησιμότητα είναι τρομακτικά υψηλή στις φτωχές χώρες! 13,5 % των παιδιών πεθαίνουν πριν από την ηλικία των 5 ετών στις φτωχές χώρες. Αυτός ο αριθμός είναι ο μέσος όρος για τις φτωχές χώρες, ωστόσο, ορισμένα αφρικανικά έθνη έχουν ποσοστό παιδικής θνησιμότητας του 20 %.

3. Η Εκπαίδευση
Η εκπαίδευση επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τη φτώχεια.

Πολλοί άνθρωποι που ζουν σε συνθήκες φτώχειας δεν είναι σε θέση να παρακολουθήσουν το σχολείο από πολύ μικρή ηλικία. Οι οικογένειες δεν μπορούν να παρέχουν τα απαραίτητα ρούχα και σχολικά είδη. Άλλοι δεν μπορούν να δώσουν oύτε πρωινό στα παιδιά τους για να πάρουν μαζί τους στο σχολείο. Όποιος και αν είναι ο λόγος, υπάρχει μια σαφής συσχέτιση μεταξύ των οικογενειών που ζουν στη φτώχεια και την έλλειψη εκπαίδευσης. Χωρίς την ικανότητα να πηγαίνουν στο σχολείο, πολλοί άνθρωποι περνούν όλοι τους την ζωή αναλφάβητοι.

Τα ποσοστά αναλφαβητισμού σε χώρες με υψηλά επίπεδα φτώχειας δείχνουν ότι αυτά τα δύο συνδέονται. Η έλλειψη μόρφωσης και παιδείας μπορεί να επηρεάσουν την κοινωνία με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένων του εργατικού δυναμικού και άλλων κοινωνικών ομάδων. Αποκτώντας μια βασική εκπαίδευση θα μπορούσαν πάνω από 171 εκατομμύρια ανθρώποι να απομακρυνθούν από τη φτώχεια. Δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος, η φτώχεια εμποδίζει τους ανθρώπους από το να αποκτήσουν μια καλή εκπαίδευση και η απόκτηση μιας καλής εκπαίδευσης αποτρέπει τους ανθρώπους από τη διαφυγή της φτώχειας.

4. Οικονομία
Μεταξύ των επιπτώσεων της φτώχειας περιλαμβάνονται και οι επιπτώσεις της στην οικονομία της χώρας.
O αριθμός των ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες φτώχειας επηρεάζει τα ποσοστά απασχόλησης σε μεγάλο βαθμό. Χωρίς εκπαίδευση, οι άνθρωποι είναι απίθανο να βρουν μια θέση εργασίας. Η ανεργία εμποδίζει μια χώρα να εξελιχθεί σε ισχυρό οικονομικό σύστημα. Ένα υψηλό ποσοστό ανεργίας μπορεί να εμποδίσει μια χώρα από την πρόοδο σε όλους τους τομείς.

Το εργατικό δυναμικό υποφέρει όταν ένα μεγάλο μέρος των πολιτών δεν μπορεί να συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη. Για παράδειγμα, η ινδική οικονομία δεν ήταν σε θέση να αναπτυχθεί σε υψηλό ρυθμό για πολλά χρόνια, λόγω του μεγάλου αριθμού των ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες φτώχειας. Περίπου 22 % του πληθυσμού της Ινδίας ζει σε συνθήκες φτώχειας και η οικονομία τους μπορεί να βελτιωθεί μόνο όταν το ποσοστό αυτό μειώνεται συνεχώς.

5. Κοινωνία
Η φτώχεια έχει επίσης κοινωνικές επιπτώσεις.

Πολλοί άνθρωποι που ζουν σε συνθήκες φτώχειας είναι άστεγοι. Επίσης, φαίνεται να υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ της φτώχειας και της εγκληματικότητας. Όταν οι άνθρωποι είναι άνεργοι και άστεγοι, η κοινωνική αναταραχή μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της εγκληματικότητας. Όταν οι άνθρωποι δεν έχουν χρήματα για να αγοράσει τα απαραίτητα, μπορεί να αναγκαστούν να στραφούν στην κλοπή για να επιβιώσουν. Το φαινόμενο των αστέγων και τα υψηλά ποσοστά εγκληματικότητας έχουν αντίκτυπο στους ανθρώπους μιας χώρας και μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα μέσα σε μια κοινωνία.

Είναι σαφές ότι η φτώχεια έχει εκτεταμένες συνέπειες για όλους τους ανθρώπους. Με τη βελτίωση της παγκόσμιας φτώχειας και των συνθηκων υγείας, οι οικονομίες θα μπορούσαν να ευημερήσουν και θα μπορούσε να βελτιώσει και τις χώρες ώστε να εξελιχθούν σε ισχυρά παγκόσμιες παρουσίες. Όλες οι χώρες θα επωφεληθούν από τη μείωση της παγκόσμιας φτώχειας και αποτελεί προτεραιότητα στον σύγχρονο κόσμο.

Πηγή : https://borgenproject.org/5-effects-poverty/
– Hannah Cleveland